Een beetje theorie…

Deze zomer organiseer ik twee workshops rond papierporselein en het inkleuren ervan.  De vraag ‘wat is dat eigenlijk’ wordt me veel gesteld dus even een korte uiteenzetting.

Papierporselein is aan een opmars bezig. Kunstenaars als Therèse Lebrun en Guy Van Leemput gebruiken het al langere tijd voor hun prachtige werk  , maar ook de hobby-keramisten raken er stilaan mee vertrouwd.

guy van leemput therese lebrunHet papierporselein (of vlasporselein) is kant-en klaar verkrijgbaar maar je kan het ook zelf maken vanuit restjes porselein. Door de  toevoeging van vezels (vlas, papier ..)  wordt het porselein sterker waardoor het dunner uitgerold (of opgelegd)  kan worden.

Papierporselein zal minder barsten dan gewoon porselein. Het laat zich makkelijker monteren met  minder kans op lossen bij het drogen of bakken.

P1020744Tijdens het bakken branden de papiervezels weg waardoor het porselein extra transparant wordt . Ideaal dus voor theelichtjes en andere lichtobjecten.

 

P1020407

In de workshops  demonstreer ik hoe je zelf papierporselein kan maken en nadien gaan we dit ook inkleuren in gradaties . De techniek van het  inkleuren is gebaseerd op het boek van Netty Janssens (Klei, kleurpigment en meer..) , een aanrader trouwens..  De techniek is even goed toepasbaar op gewoon porselein, opbouwklei of draaiklei. Door het op die manier te doen blijft de plasticiteit van de klei behouden en verlies je zo weinig mogelijk (duur) pigment.

Bovendien leer ik je gecontroleerd verschillende gradaties van een kleur te maken zodat je achteraf makkelijk exact dezelfde tint opnieuw kan maken . Je krijgt dus heel wat stalen mee waar je later op kan terugvallen.

Er zijn twee workshops waartussen je kan kiezen:

vrijdag 11 Juli :  ** WORKSHOP ZELF PAPIERPORSELEIN MAKEN EN INKLEUREN (NOG 4 PLAATSEN)

Workshop van een halve dag waar je alles te weten komt over wat papierporselein is en hoe je het moet inkleuren. We gaan ermee aan de slag en maken vele staaltjes van verschillende kleuren..

29 augustus  :  **  ZOMERS PAPIERPORSELEIN  (hele dag!) (NOG 6 PLAATSEN)

Een volledige dag die we helemaal starten zoals de vorige maar waar me in de namiddag ook nog echt vaasjes of theelichtjes  gaan maken , met deels wit, deels ingekleurd papierporselein.

De workshops zijn zoals ik ben.. een klein beetje theorie maar heel veel AKTIE  😉

liefs,

Nora

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “Een beetje theorie…

  1. Hallo Nora

    Bedankt voor de 6 mooie potjes, heb ze al goed gebruikt en vallen bij iedereen in de smaak Groetjes Monique Verstuurd vanaf mijn iPad

    Like

geef gerust commentaar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s